Je somt toch je cv niet op in je sollicitatiebrief!

Opsomming van je cv in je sollicitatiebrief? Niet doen.

Overtuig je potentiële werkgever dat je een gesprek waard bent. Dat doe je niet door in je sollicitatiebrief je cv droog op te sommen.

Wil je overtuigend solliciteren? Dan geef je in een motivatiebrief geen ellenlange opsomming van je cv. Wat je professioneel al allemaal bewezen hebt, hoort enkel  en alleen thuis in je cv, niet in je brief. In je sollicitatiebrief laat je merken wie je ben en waar je voor staat, in plaats van wat je kent en kan en hebt gedaan. Zeker onervaren sollicitanten maken hier fouten tegen. Lees zeker deze sollicitatietips voor starters.

Even een kleine anekdote

Toen mijn dochter Maya in het zesde middelbaar zat, amper drie jaar geleden, kreeg ze les over solliciteren. Ik ben toen de theorie in haar handboek gaan bekijken. Zo’n oubollige, saaie, vervelende, onaantrekkelijke, slechte voorbeeldbrieven! De sollicitatietips waren net dezelfde als de tips die ik in mijn zesde middelbaar kreeg, en dat is ook alweer jaren geleden. De tijd lijkt wel te hebben stilgestaan in het onderwijs.

Maya kreeg de opdracht een sollicitatiebrief te schrijven maar zat compleet strop. Ik stelde haar voor een van mijn brieven te gebruiken, maar dat weigerde ze pertinent. “Neen, hoor mam, dan ben ik zeker gebuisd, dan krijg ik zelfs een nul”. Mijn sollicitatiebrieven zondigen inderdaad tegen ongeveer alle regels, zo geven ze zeker geen opsomming van je cv. En toch treffen ze doel en openen ze deuren. Vreemd?

Niet zo vreemd als je op het eerste gezicht zou denken

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen die solliciteert de juiste opleiding achter de rug, het goede diploma, of de nodige kennis en ervaring. Gelukkig maar dat België zoveel – 30% volgens De Standaard – hooggeschoolden telt. Keerzijde? Voor elke job heb je af te rekenen met behoorlijk wat concurrentie, telkens opnieuw moet jij bewijzen dat je beter bent dan je concurrenten. Dat doe je door naast je kennis ook je persoonlijkheid uit te spelen in je sollicitatiebrief. Geef dus geen gortdroge opsomming van wat je kan en kent en gedaan hebt. Toon daarentegen aan wie je bent, wat je persoonlijk onderscheidt van anderen. Want zeg nu zelf: als jij mocht kiezen tussen een grijze mus of iemand die eruit springt, voor wie ga je dan?

Geen opsomming van je cv in je sollicitatiebrief

Vermijd een opsomming van je cv in je sollicitatiebrief. Al je professionele ervaringen, opleiding en diploma’s horen thuis in je cv. Maak daar een mooi gestructureerd geheel van en verzorg je lay-out, want het oog wil ook wat. Je vindt prachtige templates online en zelfs in Word. In de sollicitatiebrief beperk je je tot de professionele essentie en vermeld je enkel de hoofdpunten.

Hoe solliciteer je overtuigend?

In mijn sollicitatiebrieven gebruik ik altijd dezelfde structuur. Mijn brieven bestaan uit vier alinea’s en zijn maximaal één A4 lang:

  1. inleidende openingszin vol goesting
  2. essentie van je cv
  3. persoonlijkheid
  4. call-to-action als afsluiting 

Ik spits me in deze blog toe op die tweede alinea: de essentie uit je cv. 

Beschrijf enkel de punten die echt belangrijk zijn voor de job

Verwijs in deze tweede alinea naar je cv in de bijlage voor alle mogelijke details. Inderdaad: daar lijst je al je professionele ervaringen, taken en verantwoordelijkheden op in een mooi gestructureerd geheel. Zorg ervoor dat je cv goed in mekaar steekt — in een volgende blog ga ik daar dieper op in. In je sollicitatiebrief beperk je je tot de essentie: wat is er in mijn voorgeschiedenis belangrijk voor de functie waarvoor ik nu solliciteer? Solliciteer je naar de job van salesmanager, dan hoef je niet te verwijzen naar je eerste job als receptioniste in hotel X. Wel naar de verkoopservaring die je hebt opgebouwd in firma Y. Geef geen opsomming van je cv in je brief. Beschrijf alléén wat belangrijk is, zo kort en bondig mogelijk. De rest haalt de HR-manager wel uit je cv. Vermijd opsommingen à la Eerst werkte ik daar als dit en deed ik dat. Dan werkte ik daar als dat en deed ik dit. En nu werk ik hier als dit en doe ik dat. Boring. Niet doen.

Meer hoeft niet. In de derde alinea zet je dan je persoonlijkheid, karakter en vaardigheden uiteen. Hier beschrijf je hoe je vrienden je zouden omschrijven. Niet hoe je niet-vrienden je zouden omschrijven. Maar dat is voor een volgende blog. En met deze positieve noot sluit ik af. Tot de volgende.

Kun je wat hulp gebruiken?

Neem dan contact met me op. Ik help je graag. Hier vind je een stappenplan van hoe ik te werk ga. Eén ding is zeker, ik zorg ervoor dat je sollicitatiebrief heel wat meer is dan louter een opsomming van je cv.

© C’bon

Ook geïnteresseerd in enkele van mijn andere blogs over solliciteren?

Hoe sluit je een sollicitatiebrief af?

Extraverte sollicitatie voor introverte dame

 

 

 

 

 

Wil je overtuigend solliciteren? Volg deze 4 tips!

Wil je overtuigend solliciteren? Volg deze 4 tips!

Professionele website laten maken? C’bon helpt je graag!

Professionele website laten maken? C’bon helpt je graag!

Leen Raats, van deze schrijfster zal je nog horen!

Leen Raats, van deze schrijfster zal je nog horen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *