Hoe op sollicitatiegesprek? Sluit af met call to action
Ik kreeg onlangs de volgende reactie van een van de mensen voor wie ik sollicitatiebrieven schrijf: “Zo assertief en zo overtuigend dat jij de brief eindigt! Zo zou ik het nooit hebben gedaan!” Gevolgd door de fijne mail een week later: “Goed nieuws, ik mag op gesprek!” Hoog tijd dus om nog eens een blog te wijden aan de volgende vraag: Hoe sluit je je sollicitatiebrief af? Want ook de laatste alinea van je motivatiebrief moet er pal op zitten. Weet je wat ik doe in die afsluitende zinnen? Daarin overtuig ik de lezer een laatste keer van de toegevoegde waarde van de sollicitant.
Wat is het doel van een sollicitatiebrief?
Een sollicitatiebrief heeft maar één doel: te worden uitgenodigd voor een gesprek. Je sollicitatiebrief moet de lezer dus vooral overtuigen dat jij een gesprek waard bent. Dat doe je met een zekere mate van assertieve onbescheidenheid. Want met een bescheiden brief verkoop je jezelf niet. Ga bij jezelf te rade wat je positieve kanten zijn en durf die te verkopen. Dat woordje durven is trouwens belangrijk. Let wel, je verkoopt jezelf niet alleen in die afsluitende alinea, maar ook in de inleiding, in de alinea waarin je naar je cv verwijst en in de paragraaf waarin je je persoonlijkheid schetst. Maar als kers op de taart herhaal je je belangrijkste meerwaarde in de afsluitende regels. En dat is heel wat meer dan alleen maar zeggen: “Graag licht ik mijn motivatie toe in een persoonlijk gesprek.” Hier vind je trouwens nog wat meer praktische tips over hoe je je sollicitatiebrief afsluit.
“Want met een onbescheiden brief verkoop je jezelf niet.”
Benadruk het belangrijkste in de afsluitende alinea
Lees de vacature grondig door, want die zegt al heel veel. De tekst maakt duidelijk welk profiel de werkgever zoekt en welke vaardigheden hij belangrijk vindt. Bovendien geeft hij je een idee van de bedrijfscultuur. Speel zeker in op zinnen als “Een prettige werksfeer binnen een no-nonsense cultuur”. Heb je door wat de belangrijkste vereiste is voor de job? Dan is het een fluitje van een cent om het er subtiel nogmaals over te hebben in de laatste alinea. Herhaling is trouwens een succesvolle verkoopstechniek: wie de voordelen van een product herhaalt, verhoogt de kans op verkoop met factor 10. In de afsluitende alinea herhaal je dus de belangrijkste gevraagde competentie. Waarom precies daar? Omdat je in die laatste alinea aanstuurt op een gesprek. Noem het je eigen call-to-action.
Voorbeeld van benadrukken competenties
Hoe sluit je je sollicitatiebrief af? Door de belangrijkste gevraagde competentie of vaardigheid in de slotparagraaf nogmaals te benadrukken. Doe dat in andere bewoordingen dan eerder in de brief. Ik sprak hierboven over een uitgekiende manier. Daarmee bedoel ik dat je het als een soort van bijkomstigheid kan vermelden. Een voorbeeld? “Nodig me uit voor een babbel, dan hoort u meteen hoe vlot ik me uitdruk in de drie landstalen”. Een andere mogelijkheid? “Nodig me uit voor een babbel, dan merkt u meteen hoe communicatief ik ben.”
“Liever een bevlogen iemand dan een grijze muis, altijd en overal.”
Extra tips
Let er zeker op dat je brief passie, dynamiek en overtuiging uitstraalt, want dat komt goed over. Liever een bevlogen iemand dan een grijze muis, altijd en overal. Gaat je hart sneller kloppen van de functie waarvoor je solliciteert? Maak die passie dan op een of andere manier duidelijk in je brief. Gewoon doen en durven. Mijn methode? Ik stel mezelf altijd de vraag: waarom wil ik deze job? Het antwoord luidt daarom en daarom en daarom. Ik schrijf alles op wat in me opkomt. Pas dan boetseer ik alles tot een prettig lezende én overtuigende tekst. En die redenen mogen heel menselijk zijn. We zijn toch allemaal mensen.
Kortom, hoe sluit je je sollicitatiebrief af?
Hoe sluit je je sollicitatiebrief af? Door jezelf nog eens extra te verkopen in de afsluitende alinea, en tegelijk aan te sturen op een gesprek. Hoe? Door de belangrijkste gevraagde competentie te herhalen op een subtiele manier. Gewoon doen en durven! En met deze positieve noot sluit ik weer af. Tot de volgende!
© C’bon
Ook geïnteresseerd in deze blog?