SEO-copywriting, wat een uitdagende klus!

SEO-copywriting

SEO-copywriting heeft vreemd genoeg ook te maken met gevarieerd eten

SEO-copywriting. Het is gelukkig niet aan iedereen gegeven, want met SEO én het modernere EAT – straks meer hierover – verdien ik mijn boterham. SEO-copywriting is een hele klus. Het gaat er niet alleen om dat ik teksten optimaliseer via allerlei “SEO-trucjes”, het is al de rest die SEO zo complex maakt. Want vergis je niet, naast techniek en het aanbieden van interessante en lezenswaardige content, zoekwoordanalyses en zoekmachineoptimalisatie, komt er bij SEO ook heel wat promotie en marketing kijken. Als onderdeel van die o zo belangrijke linkbuilding.

De techniek van SEO-copywriting

SEO-copywriting is niet meer dan een aan te leren techniek. Wie een vlotte pen heeft, zal er in een mum van tijd in slagen de wereld te overdonderden met fijne, geoptimaliseerde teksten. En niemand zal merken dat die geoptimaliseerd zijn. Er bestaat trouwens een goede online opleiding bloggen!

Christine Bonheure successfully completed the Keyword research course!Ik herhaal hier even vlug de hoofdlijnen van SEO-copywriting, voor de uitgeschreven details verwijs ik naar mijn blog over SEO-tips. Geen tijd om die te lezen? Een korte oplijsting dan maar. Je schrijft een tekst rond een sleutelwoord. En niet zomaar één, wel een exemplaar waar geïnteresseerde lezers op zoeken. Het is namelijk niet zo slim om tijd en energie te steken in een tekst waar mensen geen boodschap aan hebben. Of rond een onderwerp te schrijven waar mensen helemaal niets om geven, waardoor ze je tekst ook niet zullen lezen, omdat ze er gewoon niet naar zoeken. Je moet op zoek naar een goed sleutelwoord waar veel mensen op zoeken en waarvoor er weinig concurrentie is. Dat doe je met een aantal gratis programma’s zoals Google Keyword PlannerUbersuggestRank TrackerKeyword Tool en KWFinder. Ik gebruik het betalende SECockpit.

SEO-copywriting is werken met de juiste long tail sleutelwoorden

Het juiste sleutelwoord kiezen is basis

Gratis tip van het huis: je bereikt meer mensen als je werkt met langere sleutelwoorden. Let op het verschil tussen BalletschoenenRoze balletschoenenRoze balletschoenen voor meisjes van zes. Een mama die zoekt op die laatste combinatie én op je website terechtkomt, wordt wellicht een klant die koopt.

Maar er komt  meer bij kijken

SEO-copywriting omvat inderdaad heel wat meer. Google geeft je maar een hogere ranking als je website ook technisch goed in elkaar zit, vlug laadt, niet te zwaar is en dergelijke. Heb je die zaken niet zelf onder de knie, schuif die dan gewoon door naar je webbouwer. De snelheid van je website kan je meten, zowel desktop als mobiel. Let wel, Google gaat af op de snelheid én techniciteit van je mobiele weergave. Zorg er zeker voor dat je website mobielvriendelijk is. Dat die mee schaalt met de tool waarop die bekeken wordt, van de kleinste smartphone tot het grootste iPad-scherm. Is je website niet mobielvriendelijk, dan gooit Google die meteen de vuilbak in en rank je niet.

Een hogere ranking is je beloning als je veel linken naar je website hebt, of als je webteksten vlotjes gedeeld worden, als het even kan door websites die de moeite waard zijn. Google houdt van content van hoge kwaliteit en van relevante links die van kwalitatief goede websites komen. Ik heb er zo enkele staan op de website van Het Nieuwsblad, Job@, Monster en MadeIn.

En nu etenstijd!

SEO-copywriting komt neer op EAT

Straal expertise, autoriteit en betrouwbaarheid uit

Want ook het EAT-principe is belangrijk als rankingfactor. EAT staat voor webpagina’s die expertise bevatten, autoriteit hebben en betrouwbaar zijn. Google beschouwt ze als de drie belangrijkste beoordelingen voor de kwaliteit van een pagina. Dat vloeit alvast voort uit Google’s voorkeur voor links. Het aantal verwijzingen naar EAT-pagina’s zal inderdaad hoger liggen dan naar andere, minder ‘EAT-waardige’ pagina’s. Wie zich focust op SEO-copywriting houdt hier het best rekening mee.

Waar staat het letterwoord EAT nu voor?

  • E staat voor Expertise. Toon in je teksten dat je een expert bent binnen je vakgebied, zeker in de belangrijkste teksten op je website. Je content moet deskundig, betrouwbaar en bruikbaar zijn voor wie het leest.
  • A staat voor Authoritativeness of autoriteit. Laat je autoriteit als schrijver zien. Plaats een korte biografie op de pagina of link naar een pagina met een volledige biografie. Link je naar andere websites, doe dat dan zo zorgvuldig mogelijk met de juiste ankerteksten. Testimonials en reviews plaatsen helpt ook. Goede beoordelingen van gebruikers boosten je reputatie.
  • T staat voor Trustworthiness of vertrouwen. Creëer vertrouwen bij je lezers door je contactgegevens duidelijk en prominent op je website te plaatsen. Zo laat je de mensen zien dat er echt een mens van vlees en bloed achter je website zit. Ook een leuke en aangename lezende Over Ons-pagina is niet te onderschatten. Voorzie je website zeker van een veilige SSL-verbinding. Google laat niet-beveiligde websites trouwens volledig links liggen.

De EAT-meerwaarde van SEO-copywriting?

Een SEO-copywriter schrijft sterke teksten die online gevonden worden én denkt mee op technisch en strategisch niveau. Wil je gevonden worden online? Werk dan samen met een goede SEO-copywriter die de nodige deskundigheid, kennis en schrijfvaardigheden in huis heeft. Hé, hoe toevallig is dat? Ik ken een heel goede, en ze werkt onder de naam C’bon! Stuur me een mailtje, en ik breng je meteen met mezelf in contact. En met deze positieve noot sluit ik deze blog af. Tot de volgende!

© C’bon

Ook geïnteresseerd in een van de volgende SEO-blogs?

Hallo, ben ik bij de specialist SEO Gent?

6 SEO-tips die je vandaag nog moet toepassen!

 

SEO-blog schrijven? Leuk maar tijdrovend

Wil je overtuigend solliciteren? Volg deze 4 tips!

Wil je overtuigend solliciteren? Volg deze 4 tips!

Professionele website laten maken? C’bon helpt je graag!

Professionele website laten maken? C’bon helpt je graag!

Leen Raats, van deze schrijfster zal je nog horen!

Leen Raats, van deze schrijfster zal je nog horen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • D.

    Wat was je sleutelwoord in deze blog?

  • Christine

    SEO-copywriting natuurlijk; 🙂