Freelance Network, marktplaats voor onmenselijk lage prijzen
Vorige week brak mijn klomp. Ik zag een mailing van Freelance Network passeren met een overzicht van mogelijke copywritingjobs. Nu betaal ik al jaren geen abonnementsgeld meer – meer daarover later – maar ik had vijf minuten tussen twee jobs. Dus ik dacht, ik kijk even. Ik zie een oproep staan voor een copywriter van blogs van 750 woorden, dat komt neer op zo’n anderhalve pagina, aan 0,02 eurocent per woord. Ik heb het even vlug uitgerekend: de copywriter krijgt dus 15 euro (bruto) per blog. Maar niet getreurd! Het gaat om een terugkerende job, je mag er zo’n tien per maand schrijven! Je zou gek zijn om zo’n aanbod te laten liggen, toch? Voordelen aan lid worden van Freelance Network? Volgens mij zijn er geen!
Voordelen aan lid worden van Freelance Network? Geen!
Ik wil eigenlijk al een hele tijd een blog schrijven over Freelance Network. Die ‘gratis’ database waarin zich meer dan 27.000 freelancers bevinden die allemaal staan te popelen om werk. Gratis is wel wat gelogen. Misschien geldt dat voor bedrijven die er gratis (?) hun jobs voor freelancers op kwijt kunnen, maar freelancers die deel willen uitmaken van de database moeten toch hun portefeuille bovenhalen. Het gaat weliswaar niet om verschrikkelijk hoge bedragen – 90,75 euro, 119,79 euro en 211,75 euro voor respectievelijk 6, 12 en 24 maanden –, maar betalen en daar niets voor in de plaats terugkrijgen blijft duur. Ik heb een jaar betaald en geen enkele job binnengehaald. Zijn er voordelen aan lid worden van Freelance Network? Volgens mij niet, of het moeten ergernissen zijn, en lage tarieven.
Ik ben nog een van de gelukkigen, ik heb werk genoeg en hoef dus niet in zo’n database te zitten. Maar ik vind het erg voor de freelancers die wel aangewezen zijn op zo’n vraag-en-aanbodplatform als Freelance Network dat de prijzen serieus doet kelderen. Volgens mij wordt hier maar één man rijk van, en dat is initiatiefnemer Michel Piedfort. Anders een heel sympathieke man, hoor.
Op naar Nederlandse toestanden?
Ik vind al lang dat een website waarop duizenden freelancers hun diensten aanbieden een neerwaartse financiële spiraal in de hand werkt. Ik herinner me dat ik een uurtarief van 45 euro heb ingevoerd. Helemaal geen overdreven tarief voor een universitair geschoolde copywriter met jaren ervaring én specialisatie in SEO. Ik verwijs naar de prijzen die loodgieters vragen. De eerste automatische melding die ik kreeg was: “Je tarief zit boven het gemiddelde.” Ik heb me daar niets van aangetrokken, maar heb inderdaad nooit een spontane offertevraag gekregen. Of toch wel, één vraag voor een copywritingjob van een aantal websites waarvan ik zeker die middag nog een offerte moest doorsturen. Nooit antwoord ontvangen. Wellicht kregen ze een goedkoper aanbod binnen.
Tja, hoe zou je zelf zijn? Je krijgt twintig offertes binnen van copywriters die je totaal niet kent. Dan ga je toch niet voor de duurdere? Een keuze puur op basis van prijs is altijd een slechte. Bekijk trouwens eens het aanbod hier rechtsboven, ook van Freelance Network. Hoe moet je nu op basis van zo’n summiere info een deftige offerte maken?
Terug naar die 15 euro voor een blog van 750 woorden
De voordelen van lid worden van Freelance Network? Geen, of het moet zijn dat je graag werkt voor heel weinig geld! 15 euro voor een blog van 750 woorden! Voor de niet-copywriters onder ons: als je een blog van 750 woorden klaarkrijgt op een uur tijd, dan heb je héél goed en snel gewerkt. Ik besteed doorgaans toch een uur of drie aan een blog van die lengte, en ik werk snel! Als copywriter in hoofdberoep hou je van die 15 euro ongeveer 8 euro over. Sorry, maar voor zo’n absurd lage prijs werk ik niet. Ik heb graag iets meer dan confituur op mijn boterham.
Maar dit aanbod aanvaarden is even schandalig. Dat een bedrijf deze prijs aanbiedt is op zich al schandalig. Maar dat een copywriter daarop ingaat, is eigenlijk nog erger, want enorm marktverstorend. Een website waar duizenden freelancers op staan leidt tot onmenselijk lage tarieven en uurprijzen. Nederland is daar trouwens koploper in. Laat me even vertellen over mijn ervaring in Nederland.
Het Nederlandse Spredle, vooral kampioen in gierig-lage prijzen
Als specialist SEO Gent schreef ik een blog over SEO en daarop kreeg ik de vraag of ik het zag zitten om met Spredle samen te werken. Zij zijn de schakel tussen bloggers en bedrijven, noem het een interimkantoor voor bloggers. Zij spelen je de gegevens van het bedrijf dat blogs wil door, je belt die klant op, je interviewt hem of haar en je schrijft zes blogs uit van elk 300 woorden, uiteraard SEO-vriendelijk. Prijskaartje? 150 euro voor zes stuks. Dat komt dus neer op 25 euro per blog. Toch nog 10 euro meer dan de klant op Freelance Network. Ik heb Spredle toen de volgende boodschap gemaild:
“Beste Suzanne
Als ik 150 euro deel door zes (blogs) dan kom ik uit op een bedrag van 25 euro per stuk. Per blog van 300 woorden ben ik zeker een uur bezig, als ik interview-, schrijf én revisietijd meetel. Ik weet niet hoe de prijzen liggen in Nederland, maar voor de Belgische markt is 25 euro per uur gewoon veel te laag. Eerlijk? Ik lees liever een boek en verdien niets dan te moeten werken voor 25 euro per uur als copywriter in hoofdberoep. Dat levert alvast veel minder stress en veel meer levenskwaliteit op.
Ik ga me dus niet registreren op jullie site, toch niet voor dat tarief. Of je moet met een tegenvoorstel komen dat wel bespreekbaar is.
Groetjes
Christine”
Haar reactie? “Nou, da’s helemaal duidelijk. Dank je wel. Misschien tot later.” Nou, toch maar niet, Suzanne.
Voordelen aan lid worden van Freelance Network?
Zijn er voordelen verbonden aan deze marktplaats voor freelancers en aanbieders? Misschien wel, maar ik heb ze alvast niet gevonden. In dat jaar op Freelance Network heb ik een tiental keer gereageerd op een interessant lijkend aanbod. In negen gevallen kreeg ik zelfs geen antwoord. Ik heb dat trouwens gemeld aan Michel Piedfort en hem gezegd dat hij zijn bedrijven wel eens wat beleefdheidsregels mocht bijbrengen. Zijn reactie? “Christine, je moet je wel weten verkopen, hé. Een leuk tekstje schrijven, zorgen dat je opvalt.” En dat zegt hij tegen mij, copywriter van onder meer overtuigende sollicitatiebrieven voor werkzoekenden. Als mijn teksten al niet opvallen, dan weet ik het ook niet meer.
PS: deze blog is 1000 woorden lang. Zo krijg je een idee van wat een blog van 750 woorden is.
© C’bon
Misschien ben je ook geïnteresseerd in een van mijn andere blogs?